Cyklistika a dioptrie - možnosti ako si zabezpečiť ostrý zrak na bicykli

Dioptrické okuliare síce v bežnom živote vyzerajú štýlovo, avšak na bicykli s nimi môžete mať problém. Na to, aké možnosti ponúka trh pre "okuliarnikov", sa pozrieme v tomto článku.

Nikomu som sa nechcel posmievať a slovo "okuliarnik" v úvode je trochu na odľahčenie. Ja sám som nositeľom dioptrických okuliarov s miernym astigmatizmom, čo zjednodušene znamená, že vidím rozmazane do diaľky aj na blízko. Našťastie, stále mám nízke "čísla", práve preto na bicykel okuliare nemusím nosiť, keďže si tam nechodím čítať, nemusím oči veľmi namáhať zaostrovaním. Z toho dôvodu mi s článkom pomáhal bývalý kolega Habci, ktorý má sklá už trochu “silnejšie” a bez nich by na bicykli toho veľa nevidel.


V zásade máte päť možností, čo môžete s okuliarmi spraviť. Prvou je, že nebudete robiť nič. Skrátka budete nosiť dioptrické okuliare aj na bicykel. Druhou možnosťou sú šošovky. Treťou v poradí je kúpa špeciálnych slnečných okuliarov, ktoré umožňujú zvnútra pripnúť dioptrie. Štvrtou možnosťou sú na mieru robené slnečné okuliare, kde budete mať v rámci skiel aj dioptrie. A poslednou možnosťou je laserová operácia.

Síce ušetríte, ale komfort nič extra

V prípade, keď nechcete robiť nič a budete mať rovnaké dioptrické okuliare aj na bicykel, tak síce ušetríte, teda neminiete ani euro, no aj z vlastnej skúsenosti viem, že je to nepohodlné. Dioptrické okuliare sú skrátka na bežné nosenie, nepriliehajú k očiam, a tak vám ich vždy podfukuje. Keď som to skúšal, plakal som pri každom zjazde (z vetra, ktorý mi okuliare podfukuje).


Ďalším problémom je leto, keď prídu tridsiatky a vy sa začnete v kopcoch poriadne potiť. Mne to robí ťažkosti aj pri slnečných okuliaroch. Pot mi kvapká na sklá a tak sú celé zamastené. Tomuto sa nevyhnete ani pri dioptrických okuliaroch.

Šošovky nevyhovujú každému

Šošovkami nič nepokazíte. V prípade, že ich nosíte, tak vám v kombinácii so slnečnými okuliarmi nič nehrozí. Oko ostane v suchu ukryté za okuliarmi. Nevýhodou je, že sú väčšinou jednorazové a budete si ich musieť pravidelne kupovať. Zároveň nie každému šošovky vyhovujú a pri niektorých chybách oka ich ani nosiť nemôžete.


Treťou možnosťou, ako si chrániť oči a zároveň vidieť svet ostro, sú špeciálne slnečné okuliare. Vyrába ich napríklad BBB alebo Force a pravdou je, že ich na trhu nie je veľa, čiže s dizajnom okuliarov veľmi špekulovať nemôžete. Dôvodom je, že do nich musíte zmestiť špeciálne menšie okuliare, teda klip, ktorý zapadne za nosník okuliarov. Táto vložka je menšia a obsahuje dioptrické sklá, ktoré sú menšie ako samotné okuliare. Nevýhodou je menšie zorné pole a aj to, že budete vyzerať ako potápač , keďže predsa len nie sú všetky slnečné okuliare úplne tmavé.


Napriek tomu vás to vyjde lacnejšie ako neustála výmena šošoviek. Takéto okuliare používa práve aj Dávid (Habci), ktorý upozorňuje, že poslednou nevýhodou týchto okuliarov je aj to, že pri malých rýchlostiach, keď idete napríklad do kopca, sa dioptrická časť rosí.


Drahšie riešenia

Štvrtou možnosťou sú špeciálne slnečné okuliare, v ktorých už budú v sklách zabudované vaše hodnoty dioptrií. Je to elegantné riešenie na mieru, avšak celkom drahé. Takúto službu ponúka napríklad Oakley a oproti vyššie spomínaným vkladaným dioptriám vás aj poriadne finančne odľahčia. Nevýhodou je, že keď sa vám dva roky po výrobe zhorší zrak, tak si môžete dať vyhotoviť opäť celé sklá odznova. To samozrejme hrozí aj pri vkladaných dioptriách, no je to lacnejšia alternatíva.

Úplne poslednou možnosťou je laserová operácia očí. Pri operácii záleží od prevedenia a rovnako od vašej diagnózy či ostatných faktorov. Napriek tomu nebudem klamať, keď označím toto riešenie za najdrahšie a zvyčajne pri operácii oboch očí sa cena pohybuje niekde od 1 000 do 3 000 €.


V konečnom dôsledku všetko záleží od toho, ako veľké sú vaše problémy s očami a akú veľkú máte korekciu zraku. Samozrejme, závisí to aj od toho, ako hlboko máte do vrecka. V prípade, že rovnako používate dioptrie pri športe, podeľte sa o svoje skúsenosti.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Je to len otázka dizajnu alebo majú pevné bočnice pri nosení nejakú výhodu?
Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Ponuka týchto okuliarov zo strany dodávateľa v redakcii dlho na odozvu nečakala. Chytil som sa jej, napriek mojej preferencii okuliarov s neorámovaným spodkom. Získali si moju priazeň? To sa dozviete už čoskoro.
Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
keyboard_arrow_up
adb